ΚΙΝΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Ταξίδι στη γνώση µε το κινητό πλανητάριο στην τάξη σας

Κινητό Πλανητάριο, καλώς ήρθατε στο νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό κόσμο. 

Ένας νέος, διασκεδαστικός τρόπος αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας έρχεται στα σχολεία, εμπλουτίζοντας και ενθαρρύνοντας µε διαδραστικό τρόπο τη γνώση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το Κινητό Πλανητάριο είναι ένας ειδικός θόλος, για την ακρίβεια µία φορητή φουσκωτή κυκλική «αίθουσα» µε θολωτή οροφή, διάμετρο 6 μέτρων και χωρητικότητα 30 ενηλίκων ή 35 παιδιών, πάνω στην οποία προβάλλονται ταινίες εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου. Σκοπός των προβολών αυτών είναι η γνωριμία των μαθητών µε τον κόσμο της αστρονομίας και των επιστημών, μέσα από έναν τρόπο που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και την ψυχαγωγία. Καθισμένοι κάτω απ’ τον θολωτό τρούλο, οι μικροί µας φίλοι θα περιβάλλονται από το θέαμά των ταινιών υψηλής ανάλυσης που αφορούν στην εξερεύνηση του διαστήματος, την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και των εφαρμογών του, το ηλιακό σύστημα, την επίδραση του ήλιου στη γη µας και την φυσική επιλογή και εξέλιξη των ειδών. Μαζί θα ταξιδέψουμε, με τον Πλάτωνα, τον μικρό μας τυφλοπόντικα, τον δάσκαλο του και τους φίλους του για πρώτη φορά έξω από την ασφάλεια των εγκάτων της γης που ζουν και θα αντικρίσουν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, ως την μυθική πτήση του Βοστόκ 1 µε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον σπουδαίο Σοβιετικό κοσμοναύτη, τον πρώτου άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το κινητό πλανητάριο καθοδηγεί τους μικρούς µας φίλους μαγικά σε αυτό το απίστευτο ταξίδι μέσα στο χώρο και χρόνο, διαπλέκοντας τις αποδείξεις της αστροφυσικής και τις μεταφυσικές αλληγορίες της μυθολογίας σε ένα υπέροχο εκπαιδευτικό παραμύθι. Οι εικόνες είναι τόσο ρεαλιστικές και ζωντανές  που η εμπειρία αυτή για τα παιδιά –αλλά και τους μεγάλους- θα γίνει κομμάτι της πιο ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής τους ανάμνησης

Η δύναμή της ψυχαγωγίας στη μαθησιακή εμπειρία

Η έλξη που ασκεί στα παιδιά μια νέα, διαδραστική εμπειρία που συνδυάζει την ψυχαγωγία και τη γνώση δεν περιγράφεται εύκολα. Η απομνημόνευση και η απορρόφηση των πληροφοριών γίνεται τόσο φυσικά και ασυναίσθητα, σαν παιχνίδι. Το κινητό ψηφιακό πλανητάριο δίνει έμφαση στις εντυπωσιακές επιστημονικές πληροφορίες που άλλαξαν το ρου της ανθρώπινης σκέψης, µε αποτέλεσμα την εύκολη λήψη της πληροφορίας και την πλήρη κατανόηση του θεάματος, που παύει να είναι απλώς στείρο εκπαιδευτικό αντικείμενο, αλλά ενθαρρύνει την περιέργεια και το επιστημονικό ενδιαφέρον των μαθητών.

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων e-yliko.gr

Το Κινητό Πλανητάριο έχει καταχωρηθεί στην Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (e-yliko.gr) στις προτεινόμενες εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

http://e-yliko.minedu.gov.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1626:%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF&Itemid=123

Τα πλεονεκτήματα του Κινητού Πλανητάριου

Το Κινητό Πλανητάριο έρχεται στο σχολείο, µόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου. Τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε μια αίθουσα στο σχολείο (τάξη, γυμναστήριο, αμφιθέατρο, κ.λπ.) από τους δικούς µας εξειδικευμένους τεχνικούς εγκατάστασης και μεταφοράς. Οι θεματικές ενότητες των εκπαιδευτικών ταινιών ποικίλλουν, οπότε μπορείτε εσείς να επιλέξετε όποια σας ενδιαφέρει και ταιριάζει µε τα ενδιαφέροντα της τάξης σας.

Φορητότητα

Με τις ελάχιστες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής εκ μέρους σας, δηλαδή µία αίθουσα διαστάσεων κατ’ ελάχιστο 7 επί 7 μέτρα και ύψους 3,10µ και µε μια απλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (συμβατική πρίζα) έχουμε την δυνατότητα, έστω και µόνο για μια ημέρα, να φέρουμε το πλανητάριο στο σχολείο σας (ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους υπό προϋποθέσεις, π.χ. µε στέγαστρο). Η εγκατάσταση και απεγκατάσταση του θόλου απαιτούν λιγότερο από μισή ώρα.

Χαμηλό κόστος

Επειδή το Κινητό Πλανητάριο μεταφέρεται στο χώρο σας, συντελεί στην σημαντική μείωση του κόστους σε σχέση ποιότητας/τιμής ανά μαθητή, εξαλείφοντας οριστικά τα κόστη μεταφοράς των μαθητών αλλά και άλλα προβλήματα που συνδέονται µε την εκδρομή εκτός του χώρου του σχολείου όπως πχ η ασφάλεια τους .

Επαγγελματισμός

Οι χειριστές του Κινητού Πλανηταρίου είναι εξειδικευμένοι τεχνικοί µε εμπειρία στον τομέα των παρουσιάσεων σε παιδιά χωρίς βέβαια να επεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό σας έργο.

Αποτελεσματικότητα

Ένα πρωτότυπο και ψυχαγωγικό εργαλείο διδασκαλίας για τα σχολεία όλων των βαθμίδων (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο), λειτουργώντας ως εντυπωσιακό συμπληρωματικό μέσο σε παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Διαστάσεις

Θόλος : 6m διάμετρος & 3m ύψος
Διάταξη καθισμάτων: Ομόκεντρη διάταξη
Χωρητικότητα: 35 παιδιά

Υψηλής τεχνολογίας

Το σύστημα προβολής, πληροί τις πιο προηγμένες προδιαγραφές σε Full HD και ήχο Dolby Surround.

Ασφάλεια και προσβασιμότητα

Ο θόλος του Κινητού Πλανηταρίου  πληροί επίσης τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και είναι προσβάσιµο σε άτομα µε ειδικές ανάγκες. Είναι εξοπλισμένος µε «Ανεμοφράκτη» στην είσοδο, μειώνοντας δραστικά τυχούσα κλειστοφοβική αντίδραση.

Κινηματογραφική εκπαίδευση

Στον θολωτό προσομοιωτή του ουρανού, οι μικροί µας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν µία ή περισσότερες εκπαιδευτικές προβολές, ανάλογα µε την ηλικία τους, την περιέργεια, τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Εμείς, στο Κινητό Πλανητάριο έχουμε καταρτίσει έναν κατάλογο Επιστημονικών Ντοκιμαντέρ, που ξεκινάνε από την εξερεύνηση του διαστήματος, την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και των εφαρμογών του, τον ήλιο µας και την επίδραση του και την φυσική επιλογή και εξέλιξη των ειδών.

Ταινίες Προβολών Κινητού Πλανητάριου:

«The Mole – Ο τυφλοπόντικας »
Ο Πλάτωνας ο μικρός μας τυφλοπόντικας που ζει στα έγκατα της γης αποφασίζει να ζητήσει από τους γονείς του, μαζί με τον δάσκαλο του Σωκράτη και τους τρεις αγαπημένους φίλους του τα σκουληκάκια την Α τον Β και την Γ να τον αφήσουν να βγει στην επιφάνεια για πρώτη φορά και να αντικρίσει τι “υπάρχει εκεί έξω”.Στο μικρό λοιπόν αυτό ταξίδι του θα δει τον ήλιο, το φεγγάρι, τους αστερισμούς και θα μάθει από το δάσκαλο του πάρα πολλές πληροφορίες για την Γη μας , τους πλανήτες και το διάστημα.Ένα animation για τους μικρούς μας μαθητές με υπέροχες εκπαιδευτικές πληροφορίες και με καταπληκτικά τραγούδια που θα τους ενθουσιάσουν.

Διάρκεια: 35′, προβλεπόμενη ηλικία: προ νήπιο – νηπιαγωγείο – Πρώτη Δημοτικού.

«H αυγή της Διαστημικής Εποχής»
Από την εκτόξευση του Σπούτνικ 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, που το ξημέρωμα της 4ης Οκτωβρίου 1957, εξέπεμπε ένα ρομποτικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθε 0,3΄΄ μέχρι τις «κινηματογραφικά» συγκλονιστικές προσσεληνώσεις και τις μελλοντικές πτήσεις στο φεγγάρι µε ιδιωτικά διαστημόπλοια, θα ακολουθήσουμε βήμα – βήμα , την παγκόσμια περιπέτεια που συνοψίζεται στη φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την Ανθρωπότητα» της ανθρώπινης δραστηριότητας εκτός Γης. Ποιοι ήταν οι πρώτοι πιονέροι αυτής της νέας διαπλανητικής εμπειρίας, που άντεχαν σε επιταχύνσεις της τάξης των 13G. Μέσα από συνεντεύξεις,ντοκουμέντα, μαρτυρίες, έρευνες θα εξερευνήσουμε το πάθος, τη σκληρή εκπαίδευση και τον απίθανο ηρωισμό των κατακτητών του Διαστήματος, από την αυγή του Space Age μέχρι σήμερα μέσα από την πρώτη ανακοίνωση του Apollo 11: “Huston, Tranquility Base here, the Eagle has landed”.

Διάρκεια: 41′, προβλεπόμενη ηλικία: από Πρώτη Δημοτικού και άνω.

«Δύο μικρά κομμάτια γυαλί – O αντικατοπτρισμός του διαστήματος»
Μέσα από τα µάτια δύο εφήβων, που έχουν προσκληθεί σε µία Γιορτή Παρακολούθησης Διαττόντων Αστέρων, μαθαίνουμε πώς το τηλεσκόπιο µας βοήθησε να προσδιορίσουμε τη θέση µας στο σύμπαν , «διαστέλλοντας» τη γνώση µας για το διαστημικό μακρόκοσμο. Καθώς τα δύο παιδία έρχονται σε επαφή µε µία νέα αστρονόμο, η ιστορία του πρώτου τηλεσκοπίου από την εποχή του Γαλιλαίου, του «αιρετικού» πατέρα της Ηλιοκεντρικής Θεωρίας , που το βελτίωσε χρησιμοποιώντας 2 μικρά κομμάτια «γυαλί»( και ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του ∆ία) μέχρι την κατασκευή του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble από τη NASA, που τέθηκε σε τροχιά από το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery, τον Απρίλιο του 1990, ξετυλίγεται μπροστά τους. Η αποκάλυψη του τρόπου που δουλεύουν τα τηλεσκόπια, εντάσσεται μέσα στο Πρόγραμμα των μεγαλύτερων Παρατηρητήριων του κόσμου σε µία θεαματική ταινία τεσσάρων διαστάσεων.

Διάρκεια: 23′, προβλεπόμενη ηλικία: από 8 ετών/ Τρίτη Δημοτικού και άνω. Music by the London Symphony Orchestra.

«ΙΒΕΧ: Ψάχνοντας ως την Άκρη του Ηλιακού Συστήματος»
Σε παραγωγή του επιστημονικού επιτελείου της ΝΑSΑ, το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ (Interstellar Boundary Explorer), εξερευνά τις παρυφές του ηλιακού µας συστήματος, βοηθώντας τους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν για πρώτη φορά τα «όριά» του, διανύοντας µία εκπληκτική απόσταση περίπου 16 δισ. χλμ. Σε αυτή τη μαγική περιπέτειά του, το σκάφος διαγράφει μια μεγάλη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, διαπιστώνοντας ότι αποτελείται κυρίως από άτομα υδρογόνου, τα οποία κάποτε ήταν φορτισμένα, αλλά πλέον έχουν αδρανοποιηθεί. Σύμφωνα µε τον υπεύθυνο της έρευνας, Ντέιβιντ ΜακΚόµας, τα ευρήματα του ΙΒΕΧ ,θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτα εντυπωσιακές εξελίξεις. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Διάρκεια: 28′, προβλεπόμενη ηλικία: από 8 ετών/ Τρίτη Δημοτικού και άνω.